Sposób przygotowania:
Makowa rolada
Nastawić piekarnik na 200 * C . Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę i proszek do pieczenia . Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 8 minut . W tym czasie rozłożyć na blacie drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem. Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika . Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt się piekł. Zrolować biszkopt na ciepło . Zawinąć w papier na którym leżał i zostawić by ostygł . W garnku rozpuścić masło. Włożyć miód i masę makową - gotować na małym gazie mieszając aż zrobi się gorąca . Wlać wsypać proszek budyniowy .Gotować dalej cały czas mieszając aż budyń zagęści masę , a ta będzie odstawać od ścianek garnka . Zostawić by lekko przestygła . Kiedy rolada ostygnie wyłożyć na nią masą makową .Zrolować . Wstawić do lodówki by masa zastygła . Rozpuszczamy w garnuszku łyżkę masła i 3 łyżki śmietanki .Wrzucić połamaną czekoladę i dodać cukier . Wymieszać by była płynna . Gorącą polewą polewamy roladę. Posypać na gorącą polewę wiórkami kokosowymi i udekorować wg upodobań - orzechami , wiórkami kokosowymi , suszoną żurawiną , rodzynkami , kandyzowaną skórką pomarańczową . Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki by polewazastygła . Dobra rada - po wyjęciu biszkoptu z piekarnika i ułożeniu na papierze posypanym cukrem pudrem ( i zdjęciu papieru na którym się piekł ) warto przykryć go na chwile wilgotną ściereczkę , a dopiero potem go rolować .
zewa
Babciagramolka
Ewciu- to jest ciasto dla ,, opornych " . Piekłam je już wcześniej w formie płaskiej ( pomiędzy dwoma biszkoptami - teraz spróbowałam tak. Też lubie makowce gdzie jest dużo maku . Tu w zasadzie jest mak obłożony na wierzchu biszkoptem - :) . I co ważne leży w lodówce i nie wysycha .
wedith1
Natala1210