Sposób przygotowania:
domowy ser biały
Gdy mamy w domu mleko, odmierzamy litr i wlewamy do garnka.Odstawiamy na parę dni aż zacznie się zsiadać.Gdy się zsiądzie to nastawiamy na gaz i ocieplamy do momentu aż uzna się że spora ilość serwatki odeszła.Następnie na druszlak kładziemy serwetę i wylewamy na nią mleko.Gdy się odsączy możemy serwetkę związać i powiesić na parę dni.Ser gotowy
smakosz 1988
No tak racja- dla mnie to normalne bo mieszkam na wsi,sorka :-)
misia14
teresa_rm
Sera w durszlaku nie można powiesić.. chodziło ci chyba o sposób naszych mam i babć, które podgrzewaną serwattkę,gdy zacznie oddzielać się ser wlewały do płóćiennej chusty z np gazy,zszytej z 3 stron(tzw worek serny) i wieszały w ciepłym miejscu, aż nadmiar serwatki naturalnie odparuje i powstanie super wiejski twaróg. A ten proces trwał ok 3 dni..
misia14
cały czas czekam na odpowiedź.....
smakosz 1988
Przepraszam,uczyłam się ..jutro mam egzamin. Ser się wiesza w tym celu aby serwatka odciekała a ser się formował
misia14
dziękuję:) rozumiem...czyli to nie musi być kilka dni...
Babciagramolka
A co do robienia sera to podpowiadam , że lepszy sposób od podgrzewania zsiadłego mleka jest zagotować mleko świeże w proporcji 1:5 do zsiadłego mleka ( czyli na 5 litrów zsiadłego- 1 litr świeżego ) i wrzące wlać do zsiadłego. Delikatnie zamieszać i zostawić aż się oddzieli serwatka . Potem już normalnie .Spróbujcie kiedyś tak zrobić .
Zazdroszczę Ci Smakosz dostępu do mleka prosto od krowy .
przejs
Zazdroszczę Ci Smakosz dostępu do mleka prosto od krowy .[/quote]
Ja też. Mam rodziców mieszkających na wsi , a mleka od krowy tam nie uświadczysz...Mi się masełko domowe marzy, ech...