Sposób przygotowania:
domowa pizza
Przygotowanie:
Z mąki,drożdży,szczypty soli i wody wyrobić ciasto,odstawić do wyrośnięcia ( na około 1 godzinę).
Po wyrośnięciu dodać do ciasta olej,gałkę muszkatołową i jeszcze raz wyrobić.Uformować placek o grubości około 1 centymetra.
Wyłożyć nim dno tortownicy lub blachy,kształtując na bokach 2 centymetrowy rancik i piec w gorącym piekarniku ( 200s.c).Nadzienie do pizzy może być bardzo różnorodne: zależy ono od fantazji kulinarnej gospodyni.Jedno jest pewne-im więcej składników,tym pizza jest smaczniejsza.
Z mąki,drożdży,szczypty soli i wody wyrobić ciasto,odstawić do wyrośnięcia ( na około 1 godzinę).
Po wyrośnięciu dodać do ciasta olej,gałkę muszkatołową i jeszcze raz wyrobić.Uformować placek o grubości około 1 centymetra.
Wyłożyć nim dno tortownicy lub blachy,kształtując na bokach 2 centymetrowy rancik i piec w gorącym piekarniku ( 200s.c).Nadzienie do pizzy może być bardzo różnorodne: zależy ono od fantazji kulinarnej gospodyni.Jedno jest pewne-im więcej składników,tym pizza jest smaczniejsza.