Sposób przygotowania:
Domowa pizza na cieście z ziołami
Cebulę obieramy , pieczarki oczyszczamy. Pieczarki kroimy w plasterki , cebule kroimy w piórka. Całość podsmażamy na łyżce masła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól i zioła prowansalskie. Mieszamy. W misce mieszamy drożdże z 1/2 szklanki wody , dodajemy 1/2 łyżeczki cukru- mieszamy . Zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy na ok 10 min. Następnie rozczyn wlewamy do miski z mąką mieszamy dodając wodę i olej . Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę , dzielimy ja na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na cienkie koło. Ciasto pizzy smarujemy sosem pomidorowym - może być dobrej jakości ketchup. Następnie dajemy podsmażone pieczarki, plasterki szynki. Posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250-300 stopni zależy od możliwości piekarnika i pieczemy ok 10 min.