aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

SUPERPRZEPIS

Domowa pizza drożdżowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Żadna pizza, nawet z najlepszej pizzerii nie może równać się z tą przygotowaną samodzielnie od samego początku.

Domowa pizza drożdżowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowa pizza drożdżowa

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Farsz

  • 20 dag pieczarek
  • 20 dag szynki lub kiełbasy
  • ogórek konserwowy
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • kukurydza
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu
  • oregano
  • 150 g sera żółtego

Sos czosnkowy:

  • 5 łyżek śmietany 12% (powinna być gęsta)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • trochę oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Domowa pizza drożdżowa

Ciasto

Domowa pizza drożdżowa

Do miski przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże, olej, sól, cukier i ciepłą wodę. Wszystkie składniki wymieszaj najpierw łyżką, a następnie zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 min.

Farsz

Domowa pizza drożdżowa

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę i szynkę, całość chwilkę podsmaż. Następnie dodaj pieczarki, pokrojoną w większą kostkę paprykę oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość odrobinę posól i podsmaż przez chwilę. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia.

Kiedy cisto już ładnie wyrośnie, przełóż je na blachę wyłożona papierem do pieczenia i uformuj cienki placek ( można użyć wałka). Spód posmaruj koncentratem wymieszanym z keczupem. następnie posyp dość obficie oregano i wyłóż chłodny farsz.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę ogórki i odsączoną z zalewy kukurydzę. Gotową pizzę ponownie odstaw do podrośnięcia.

Całość piecz w temp. ok 200 C przez jakieś 30 min. Na 5 min przed wyjęciem posyp obficie startym żółtym serem i gotowe!

Sos czosnkowy

Śmietanę przełóż do wysokiego kubeczka, dodaj przeciśnięty prze praskę czosnek oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby składniki się przeżarły.