Sposób przygotowania:
Chleb z ziarnami na kefirzeETAP 1:
Drożdże pokruszyć do miski, rozetrzeć z cukrem, wlać ciepłą wodą, wsypać 3 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
ETAP 2:
Obie mąki wymieszać z solą, siemieniem lnianym i ziarnami słonecznika. ( odłożyć 2 łyżki ziaren słonecznika).
ETAP 3:
Następnie do mąki dodać kefir, wyrośnięty rozczyn i wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Pozostawić do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki keksowej, odłożyć do wyrośnięcia. Następnie w kilku miejscach naciąć nożem, posmarować wodą, posypać odłożonymi ziarnami słonecznika. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.