Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Chleb z ziarnami na kefirze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chleb pszenny z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i nasion jest bardzo smaczny i zdrowy. Do takiego chlebka wystarczy odrobina masła.

Chleb z ziarnami na kefirze

Składniki:

Chleb z ziarnami na kefirze

 

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 400 ml kefiru
  • 150-200 ml ciepłej wody
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 dag słonecznika łuskanego
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Chleb z ziarnami na kefirze

ETAP 1:

Chleb z ziarnami na kefirze
Rozczyn drożdżowy pozostawić w ciepłym miejscu.

Drożdże pokruszyć do miski, rozetrzeć z cukrem, wlać ciepłą wodą, wsypać 3 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.

ETAP 2:

Chleb z ziarnami na kefirze
W drugiej misce wymieszać suche składniki.

Obie mąki wymieszać z solą, siemieniem lnianym i ziarnami słonecznika. ( odłożyć 2 łyżki ziaren słonecznika).

ETAP 3:

Chleb z ziarnami na kefirze
Oliwę dodać do ciasta pod koniec wyrabiania.

Następnie do mąki dodać kefir, wyrośnięty rozczyn i wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Pozostawić do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Chleb z ziarnami na kefirze
Ciasto przed pieczeniem posmarować wodą i posypać ziarnami.

Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki keksowej, odłożyć do wyrośnięcia. Następnie w kilku miejscach naciąć nożem, posmarować wodą, posypać odłożonymi ziarnami słonecznika. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.


Tagi:

pieczywo chleb