Sposób przygotowania:
Chleb z ziarnami na kefirzeETAP 1:
![Chleb z ziarnami na kefirze Chleb z ziarnami na kefirze](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-z-ziarnami-na-kefirze-493582.jpg)
Drożdże pokruszyć do miski, rozetrzeć z cukrem, wlać ciepłą wodą, wsypać 3 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
ETAP 2:
![Chleb z ziarnami na kefirze Chleb z ziarnami na kefirze](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-z-ziarnami-na-kefirze-493583.jpg)
Obie mąki wymieszać z solą, siemieniem lnianym i ziarnami słonecznika. ( odłożyć 2 łyżki ziaren słonecznika).
ETAP 3:
![Chleb z ziarnami na kefirze Chleb z ziarnami na kefirze](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-z-ziarnami-na-kefirze-493587.jpg)
Następnie do mąki dodać kefir, wyrośnięty rozczyn i wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Pozostawić do wyrośnięcia.
ETAP 4:
![Chleb z ziarnami na kefirze Chleb z ziarnami na kefirze](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/chleb-z-ziarnami-na-kefirze-493595.jpg)
Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki keksowej, odłożyć do wyrośnięcia. Następnie w kilku miejscach naciąć nożem, posmarować wodą, posypać odłożonymi ziarnami słonecznika. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.