Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pszenny chlebek z ziarnami i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chleb z dodatkiem smażonej cebulki jest pachnący i puszysty. Wystarczy odrobina masła i mamy pyszne śniadanie.

Pszenny chlebek z ziarnami i cebulką

Składniki:

Pszenny chlebek z ziarnami i cebulką

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 dag słonecznika łuskanego
  • 3-4 łyżki siemienia lnianego
  • Pozostałe składniki:
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

Pszenny chlebek z ziarnami i cebulką

ETAP 1:

Pszenny chlebek z ziarnami i cebulką
Ciasto wyrobić i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski pokruszyć drożdże, wymieszać z cukrem, 2 łyżkami wody i łyżką mąki, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.

Resztę mąki wsypać do drugiej miski, wymieszać z ziarnami i solą. Dodać resztę letniej wody olej i spieniony rozczyn. Wyrabiać ciasto około 10 minut.

Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę..

ETAP 2:

Pszenny chlebek z ziarnami i cebulką
Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju.

Na patelni rozgrzać olej, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić, doprawić do smaku solą, ostudzić.

ETAP 3:

Pszenny chlebek z ziarnami i cebulką
Z ciast uformować prostokąt, wyłożyć cebulę, zwinąć.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, przerobić, rozwałkować formując prostokąt. Wyłożyć rumianą cebulę, wyrównać i zwinąć jak roladę.

ETAP 4:

Pszenny chlebek z ziarnami i cebulką
Ciasto włożyć do foremki keksowej i pozostawić do wyrośnięcia.

Tak przygotowany bochenek włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarze 22/14 cm. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.

ETAP 5:

Pszenny chlebek z ziarnami i cebulką

Następnie za pomocą silikonowego pędzelka chlebek posmarować wodą, posypać sezamem, nakłuć w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 40-50 minut.


Tagi:

chleb