Sposób przygotowania:
Pszenny chlebek z ziarnami i cebulkąETAP 1:
Do miski pokruszyć drożdże, wymieszać z cukrem, 2 łyżkami wody i łyżką mąki, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut.
Resztę mąki wsypać do drugiej miski, wymieszać z ziarnami i solą. Dodać resztę letniej wody olej i spieniony rozczyn. Wyrabiać ciasto około 10 minut.
Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę..
ETAP 2:
Na patelni rozgrzać olej, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić, doprawić do smaku solą, ostudzić.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, przerobić, rozwałkować formując prostokąt. Wyłożyć rumianą cebulę, wyrównać i zwinąć jak roladę.
ETAP 4:
Tak przygotowany bochenek włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarze 22/14 cm. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
ETAP 5:
Następnie za pomocą silikonowego pędzelka chlebek posmarować wodą, posypać sezamem, nakłuć w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 40-50 minut.