motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Ryba po grecku 7

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ryba po grecku z morszczuka

Ryba po grecku 7

Składniki:

Ryba po grecku 7

 

  • 80 dkg morszczuka
  • mąka do obtoczenia
  • 30 dkg marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 1/2 koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku 7
Filety z morszczuka posypujemy solą , pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na gorącym oleju. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, i podsmażamy, dodajemy resztę startych warzyw, dodajemy liście laurowe i ziela angielskiego.Dusimy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Dodajemy koncentrat, podlać wodą i dusimy jeszcze chwilę. Na talerz dajemy upieczoną rybę a na nią duszone warzywa. Dekorujemy żółtą papryką i kawałkiem sałaty.