szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Morszczuk jako ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ryba po grecku w wersji, szybkiej, dietetycznej i obiadowej. Lubię podawać ją z puree ziemniaczanym lub różnego rodzaju kaszami.

Morszczuk jako ryba po grecku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Morszczuk jako ryba po grecku

 

  • 2 kawałki morszczuka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sok z połowy cytryny
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Morszczuk jako ryba po grecku
Rybę skrapiamy cytryną i odkładamy. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Najpierw zrumieniamy na niej pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy koncentrat i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na to wkładamy rybę i dusimy pod przykryciem ok 15 minut , czasami mieszając. Gotowe posypujemy natką pietruszki.
Morszczuk jako ryba po grecku
Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
Morszczuk jako ryba po grecku
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie
Morszczuk jako ryba po grecku
Dodajemy starte na tarce warzywa i mieszamy
Morszczuk jako ryba po grecku
Do miękkich warzyw dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy