Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Ryba po grecku wg Megg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja ulubiona ryba po grecku

Ryba po grecku wg Megg

Składniki:

Ryba po grecku wg Megg

 

  • 4 filety z mintaja
  • przyprawa do ryb
  • sok z cytryny
  • 1 jajko
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 duża cebula
  • 1 duża pietruszka
  • 4 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 szkl gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku wg Megg
Filety z mintaja osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny i z obu stron oprószyć przyprawą do ryb, a następnie włożyć do lodówki na 1h. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Marchewki, pietruszkę oraz selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę wraz z warzywami. Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz wlać wodę i wszystko razem dusić aż warzywa będą miękkie, a sos dość gęsty. Dodać przyprawy, wymieszać i dusić jeszcze parę minut. Filety z mintaja przeciąć na dwie części. Jajko roztrzepać wraz ze szczyptą soli i pieprzu. Filety panierować najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażoną rybę wyłożyć na talerze i przykryć przygotowanym sosem warzywnym.