Baloo13

Baloo13

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Domowa shoarma drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jedno z najprostszych dań, jakie można wyczarować w domu. Wystarczy odrobina chęci i...pyszne danie gotowe!

Domowa shoarma drobiowa

Składniki:

Domowa shoarma drobiowa

 

  • około 500 - 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chili (może być więcej jeśli ktoś lubi)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta zmielonych gożdzików
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • oliwa lub olej do smażenia i ok. 5 łyżek stołowych do przygotowania marynaty

 

Sposób przygotowania:

Domowa shoarma drobiowa
Mięso pokroić w jak najcieńsze płatki. Najłatwiej kroić mięso kiedy jest średnio zamrożone. Oliwę lub olej wymieszać dokładnie z przyprawami i zamarynować mięso (minimalny czas marynowania to 30 minut, ale im dłużej mięso leży w marynacie tym lepiej) Następnie smażyć je na patelni do miękkości. Zamiast przygotowywać mieszankę przypraw można z powodzeniem użyć gotowej przyprawy Kebab / Shoarma firmy Kamis. (około 1,5-2 łyżeczek) Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami, chlebem pita lub białym pieczywem