Sposób przygotowania:
Domowa tortilla
Na początku smażymy naleśniki, czyli do miski wsypujemy mąkę, wlewamy 1/4 szklanki wody, dolewamy mleka i dodajemy jedno jajko - miksujemy, konsystencja powinna być dość gęsta, ale z drugiej strony na tyle rzadka, aby bez problemu nabierać ją chochlą i wylewać na patelnię. Naleśniki nie powinny być skrajnie cienkie, ponieważ będziemy napełniać je warzywami i mięsem.
Po przygotowaniu naleśników zabieramy się za mięso. Kurczaka po umyciu, kroimy w cienkie paski (mniej więcej 1cm szerokości, 8-10cm długości), przyprawiamy i smażymy. Pomidory kroimy na ćwiartki (lub tak, żeby były dość płaskie). Z sałaty odrywamy pojedyncze liście. Gdy to wszystko mamy już gotowe przyrządzamy sos czosnkowy - w miseczce mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy czosnek granulowany i rozgniecione ząbki czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec rozkładamy naleśnik na talerzu, w jego górnej, środkowej części układamy : sałatę, kilka pasków kurczaka, pomidora i kukurydzę. Zawijamy dolną część naleśnika do góry i później dwie boczne. Jeżeli naleśniki w między czasie ostygły, można całość delikatnie podsmażyć na patelni, lub najlepiej jeśli macie - włożyć tortillę na chwilę do opiekacza. Podgrzane danie polewamy sosem i gotowe do schrupania :P
Po przygotowaniu naleśników zabieramy się za mięso. Kurczaka po umyciu, kroimy w cienkie paski (mniej więcej 1cm szerokości, 8-10cm długości), przyprawiamy i smażymy. Pomidory kroimy na ćwiartki (lub tak, żeby były dość płaskie). Z sałaty odrywamy pojedyncze liście. Gdy to wszystko mamy już gotowe przyrządzamy sos czosnkowy - w miseczce mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy czosnek granulowany i rozgniecione ząbki czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec rozkładamy naleśnik na talerzu, w jego górnej, środkowej części układamy : sałatę, kilka pasków kurczaka, pomidora i kukurydzę. Zawijamy dolną część naleśnika do góry i później dwie boczne. Jeżeli naleśniki w między czasie ostygły, można całość delikatnie podsmażyć na patelni, lub najlepiej jeśli macie - włożyć tortillę na chwilę do opiekacza. Podgrzane danie polewamy sosem i gotowe do schrupania :P
csigreg
Kajoza
Cieszę się, zawsze można zastąpić kurczaka jakimś dodatkowym warzywem, o czym zapewne wiesz i wtedy będzie tortilla idealna także dla tych, którzy od mięsa stronią :)