SUPERPRZEPIS

Domowa wędlina z ćwiartek z kurczaka

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Domowa wędlina z ćwiartek z kurczaka Więcej zdjęć (2)

Taka wędlina smakuje rewelacyjnie i jest prosta w przygotowaniu. Mięso jest dobrze doprawione i ma odpowiednią, konsystencję, doskonale się kroi i posiada pyszną galaretkę.

Składniki:

Domowa wędlina z ćwiartek z kurczaka

Szynkowar o pojemności 900g:

  • 800g mięsa z ćwiartek z kurczaka (już obranego, bez kości; około 3 duże ćwiartki)

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Domowa wędlina z ćwiartek z kurczaka

Przygotowanie mięsa:

Domowa wędlina z ćwiartek z kurczaka
Mięso w prasce powinno być ciasno ułożone.

Mięso (pozbawione kości) należy pokroić w kostkę, porządnie wyrobić z solą, przyprawami oraz żelatyną, a następnie przełożyć (dokładnie dociskając) do praski ( wcześniej szynkowar można wysłać specjalnym woreczkiem. Ja używam rękawa do pieczenia - rozciętego na połowę).


Praskę/szynkowar zamknąć i szczelnie zabezpieczyć klamrą dociskową. Całość wstawić do lodówki na około 24 h.

Gotowanie:

Domowa wędlina z ćwiartek z kurczaka
Specjalnym termometrem należy kontrolować temperaturę wody.

Na dno sporego garnka położyć metalową kratkę (lub ręcznik/ścierkę), zagotować w nim wodę, a następnie wstawić praskę ( woda nie może osiągać więcej niż 1 cm od górnego brzegu praski).


Całość gotować pod przykryciem przez 80 minut ( temperatura wody nie może być wyższa 90 stopni).

Studzenie:

Domowa wędlina z ćwiartek z kurczaka
Absolutnie nie wolno otwierać gorącego szynkowara.

Po ugotowaniu mięsa - praskę należy wyjąć (bez otwieranie!), ostudzić i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Wystudzony farsz wyjąć z urządzenia (praskę odwrócić dnem do góry). Dla ułatwienia dno można polać wrzącą wodą.