Sposób przygotowania:
Domowa wędlina z ćwiartek z kurczakaPrzygotowanie mięsa:
Mięso (pozbawione kości) należy pokroić w kostkę, porządnie wyrobić z solą, przyprawami oraz żelatyną, a następnie przełożyć (dokładnie dociskając) do praski ( wcześniej szynkowar można wysłać specjalnym woreczkiem. Ja używam rękawa do pieczenia - rozciętego na połowę).
Praskę/szynkowar zamknąć i szczelnie zabezpieczyć klamrą dociskową. Całość wstawić do lodówki na około 24 h.
Gotowanie:
Na dno sporego garnka położyć metalową kratkę (lub ręcznik/ścierkę), zagotować w nim wodę, a następnie wstawić praskę ( woda nie może osiągać więcej niż 1 cm od górnego brzegu praski).
Całość gotować pod przykryciem przez 80 minut ( temperatura wody nie może być wyższa 90 stopni).
Studzenie:
Po ugotowaniu mięsa - praskę należy wyjąć (bez otwieranie!), ostudzić i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Wystudzony farsz wyjąć z urządzenia (praskę odwrócić dnem do góry). Dla ułatwienia dno można polać wrzącą wodą.
halina
gusia1000