Sposób przygotowania:
Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina
Mięso myjemy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie cukrem. Umieszczamy w metalowym lub szklanym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 48 godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił. Po upływie dwóch dób mięso płuczemy z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą wymieszaną z peklosolą. Mięso ponownie umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił. Gdy minie 48 godzin mięso płuczemy, wycieramy do sucha. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i nacieramy nimi mięso. ponownie wkładamy do pojemnika i chowamy do lodówki na 48 godziny. Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki, delikatnie, żeby przyprawy się nie obsypały, wkładamy do pończochy. Wiążemy sznurkiem i wieszamy w przewiewnym w miarę ciepłym miejscu na 5-6 dni. Po tym czasie schab już jest gotowy, ale, jeśli jest taka potrzeba może wisieć dłużej.