Sposób przygotowania:
Domowa wędlina z indyka
Mięso indyka umyć, lekko osuszyć. Pokroić na cienkie plastry. Wrzucić do miski. Dodać żelatynę i wsypać wszystkie przyprawy. Na koniec wlać wodę.
Wyrabiać dłonią kilka minut, aż mięso wchłonie wodę i stanie się kleiste. Szynkowar wyścielić grubym woreczkiem, nałożyć mięso, zamknąć. Wstawić do lodówki na dobę.
Po tym czasie szynkowar wstawić do wody i parzyć w 80 stopniach około 90 minut. Wyjąć szynkowar z wody, przelać zimną wodą i odstawić do ostudzenia.
Schłodzić przez noc w lodówce.
Wyrabiać dłonią kilka minut, aż mięso wchłonie wodę i stanie się kleiste. Szynkowar wyścielić grubym woreczkiem, nałożyć mięso, zamknąć. Wstawić do lodówki na dobę.
Po tym czasie szynkowar wstawić do wody i parzyć w 80 stopniach około 90 minut. Wyjąć szynkowar z wody, przelać zimną wodą i odstawić do ostudzenia.
Schłodzić przez noc w lodówce.