Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Domowa wędlina z indyka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Smaczna domowa wędlina z szynkowara. Przygotowana z piersi indyka z dodatkiem papryki i czosnku niedźwiedziego.

Domowa wędlina z indyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa wędlina z indyka

 

Sposób przygotowania:

Domowa wędlina z indyka
Mięso indyka umyć, lekko osuszyć. Pokroić na cienkie plastry. Wrzucić do miski. Dodać żelatynę i wsypać wszystkie przyprawy. Na koniec wlać wodę.

Wyrabiać dłonią kilka minut, aż mięso wchłonie wodę i stanie się kleiste. Szynkowar wyścielić grubym woreczkiem, nałożyć mięso, zamknąć. Wstawić do lodówki na dobę.

Po tym czasie szynkowar wstawić do wody i parzyć w 80 stopniach około 90 minut. Wyjąć szynkowar z wody, przelać zimną wodą i odstawić do ostudzenia.

Schłodzić przez noc w lodówce. 
Domowa wędlina z indyka
mięso umyć, osuszyć lekko i pokroić w cienkie plastry
Domowa wędlina z indyka
dodac żelatynę i wszystkie przyprawy i wlać wodę
Domowa wędlina z indyka
masę wyrabiać kilka minut dłonią by stała się kleista
Domowa wędlina z indyka
mięso nałożyć do szynkowara wyścielonego woreczkiem