Śniadanie bez kromki świeżego chleba z masłem i wędliną dla wielu jest wręcz niewyobrażalne. Jednak sklepowe produkty nie wszystkich w pełni zadowalają swoim składem oraz  smakiem. Dlatego też wyroby domowe cieszą się coraz większym powodzeniem.  Swojskie wędliny są wytwarzane bez konserwantów, a co za tym idzie zdrowsze.  Mielonka  domowej roboty, szynka, pasztet,  czy kiełbasa zachwycą nas swoim smakiem i zapachem. 

Wędliny domowe Kategorie

Kiełbasa domowa

Kiełbasa domowa

Domowe wędzenie swojskiej kiełbasy zbiera grono wiernych fanów, coraz częściej powstają przydomowe wędzarnie, z których korzystają nawet sąsiedzi. Do przygotowania  kiełbasy potrzebujemy mięsa-karkówki, boczku, czy łopatki które mielimy. Dodatkowo przyprawy, czosnek, woda  i jelita które napełniamy przygotowaną masą mięsną. Tak przygotowaną możemy uwędzić lub pozostawić w formie białej, surowej kiełbasy. Możemy również przygotowane mięso włożyć do słoików i pasteryzować, wtedy jelita są nam niepotrzebne.

Szynka peklowana

Szynka peklowana

Peklowanie szynki wbrew pozorom nie jest czynnością trudną. Przygotowujemy składniki – sól peklową, kamienną, czosnek, przyprawy –pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, kolendrę itp. Możemy peklować ją na sucho, czyli połączonymi składnikami natrzeć mięso i włożyć na kilka dni do lodówki, obracając od czasu do czasu. Innym sposobem jest peklowanie na mokro, wtedy składniki łączymy z wodą i zanurzamy w takiej zalewie mięso i również odstawiamy na 7-8 dni. Tak przygotowaną szynkę możemy następnie upiec, ugotować albo uwędzić według własnego uznania.  

Schab pieczony

Schab pieczony

Schab pieczony to bardzo soczyste i aromatyczne mięso, które można piec w całości, w plastrach lub w rękawie. Pieczony schab warto nadziewać różnymi składnikami: żurawiną, pieczarkami, serem, śliwkami, morelami, suszonymi pomidorami, szpinakiem albo innym mięsem (boczkiem, szynką lub mięsem mielonym). Zanim mięso zostanie wstawione do piekarnika, można przygotować marynatę z dodatkiem sosu sojowego, musztardy oraz papryki. Schab zapieka się z ziemniakami lub kolorowymi warzywami.

Kiełbasa domowa

Kiełbasa domowa

Kiełbasę domowej roboty przygotowuje się z różnych rodzajów mięsa: wieprzowiny, drobiu, wołowiny czy dziczyzny (bażanta, dzika, sarny). Gatunki można także łączyć, tak aby uzyskać na przykład swojską kiełbasę drobiowo-wieprzową. Przygotowane mięso przekłada się do osłonek, a następnie gotuje na parze lub wędzi. Kiełbasa wędzona na zimno najdłużej zachowa świeżość i pyszny smak, ale musi leżakować w wędzarni nawet kilka dni. Znany jest także przepis na kiełbasę w słoiku, czyli tak zwaną domową konserwę.

Kiełbasa z grilla

Kiełbasa z grilla

Kiełbasa z grilla najlepiej smakuje z cebulą, pieprzem, ziołami i przyprawą do dań gyros. Marynata do kiełbasy z grilla może składać się np. z piwa, cebuli i czosnku. Najlepsza kiełbasa grillowa to przede wszystkim kiełbasa zwyczajna. Biała kiełbasa z grilla jest najsmaczniejsza po jej wcześniejszym sparzeniu. Kaszanka na grilla będzie doskonała w pętkach i w plasterkach. Nie powinno się grillować kiełbasy powyżej 20 minut, gdyż straci większość zawartego w niej tłuszczu, a więc i soczystość.

Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona ma wspaniały smak i jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi majeranku. Dobrze komponuje się z zasmażaną czerwoną kapustą lub buraczkami oraz z cząstkami pieczonych ziemniaków. Taki obiad zadowoli każdego domownika, a także niespodziewanych gości. Biała kiełbasa zapiekana z cebulą, pieczarkami, czy z piwem to pyszne i sycące danie.

Kiełbasa w słoiku

Kiełbasa w słoiku

Kiełbasa w słoiku to pyszna konserwa domowa, z galaretką na dnie i tłuszczykiem na górze. Świetnie smakuje z pajdą chleba, smalczykiem i ogórkiem kiszonym. Do jej przygotowania potrzeba: mięsa (najlepiej łopatki wieprzowej z dodatkiem odrobiny boczku), majeranku, soli peklowej, pieprzu i czosnku. Całość należy zmielić, najlepiej w maszynce, i wyrobić ręcznie na w miarę jednolitą masę. Mięso trzyma się w wyparzonych oraz szczelnie zakręconych słoikach.

Kindziuk

Kindziuk

Kindziuk litewski to tradycyjna wędlina litewska, nieco kwaskowata, z wyczuwalną nutą pieprzu, twarda i dojrzewająca. Spośród wędlin litewskich kiełbasa kindziuk jest najbardziej znanym przysmakiem doskonałej jakości z niską zawartością wody. Dodaje się ją do kanapek, dań z makaronem lub kaszą, kładzie na półmiskach z zimnymi wędlinami i serami. Można z niej również zrobić skwarki do pierogów, pyz, kibinów lub kartaczy – wystarczy podsmażyć kawałeczki domowego kindziuka na suchej patelni.

Szynka gotowana

Szynka gotowana

Szynka gotowana jest pożywna, soczysta, aromatyczna, delikatna w smaku i krucha. Doskonale komponuje się z pieczywem, warzywami, jajkami, pastami, serami, sosami, sałatkami oraz innymi wędlinami. Świeże i oczyszczone mięso należy natrzeć mieszanką z wody, soli, majeranku, pieprzu, papryki mielonej, czosnku granulowanego oraz oliwy. Całość odstawia się do lodówki na dobę bądź dwie. Gotowanie szynki zajmuje blisko pół godziny. Przygotowane mięso należy pokroić w plastry i podawać na ciepło albo na zimno.

Szynka pieczona

Szynka pieczona

Szynka pieczona ma bardzo soczyste i miękkie mięso oraz chrupiącą skórkę. Można ją piec w całości zamkniętą w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie. Idealnie sprawdza się na obiadowym stole lub na kanapce. Do mięsa warto przygotować marynatę ziołowo-czosnkową, musztardową lub z dodatkiem cytryny i tymianku. Szynka pieczona jest podawana z ziemniakami i surówką z białej kapusty lub z sosem chrzanowo-czosnkowym albo musztardowo-miodowym.

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy jest bardzo łatwy do przygotowania w domu. Potrzebujemy do tego mięsa drobiowego, wątróbki, jajek, namoczonych w wodzie bułek oraz przypraw. Mięso gotujemy, a następnie mielimy. Do masy dodajemy resztę składników i pieczemy.   Oczywiście do pasztetu z drobiu pasować będą również inne składniki, suszone owoce, starte warzywa, czy nawet kieliszek brandy. Dzięki nim nasz pasztet nabierze niepowtarzalnego smaku.

Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy

Przygotowanie pasztetu  wieprzowy nie wymaga wielkich umiejętności. Wystarczy ugotować wieprzowinę z dodatkiem wątróbki, a następnie przekręcić ją przez maszynkę. Później dodać jajka , namoczoną bułkę oraz przyprawy. Tak przygotowany pasztet pieczemy, a następnie zajadamy z dodatkiem świeżego chleba. By urozmaicić smak tego wyrobu możemy dodać do niego suszone bądź podsmażone grzyby z cebulą, startą marchewkę, czy pietruszkę  lub dużą ilość posiekanej natki pietruszki.

Biała kiełbasa w piwie

Biała kiełbasa w piwie

Biała kiełbasa w piwie nabiera bardzo wyrazistego smaku. Przygotowujemy ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Tak przygotowana świetnie smakuje ze świeżym chlebem domowej roboty.Wytwarzający się podczas pieczenia sos idealnie nadaje również się do polania ugotowanych ziemniaków. Biała kiełbasa w piwie często podawana jest na Święta Wielkanocne.

Polecane przepisy do kategorii Wędliny domowe

Znaleźliśmy 698 przepisów w kategorii Wędliny domowe

Mozaika z szynki

Mozaika z szynki

migotka28 migotka28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schab w pierzynce

Schab w pierzynce

sammakko sammakko

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: