Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

SUPERPRZEPIS

Domowa wędlina wg Koper

  • 17
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Wymaga trochę pracy, ale domowa wędlina zawsze jest najlepsza.

Domowa wędlina wg Koper Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowa wędlina wg Koper

 

  • Udziec z indyka (lub inne mięso ważące ok. 2 ok.)
  • 2 litry wody
  • 1/3 szklanki soli
  • Łyżka cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • Łyżeczka nasion kolendy
  • Łyżeczka kminu rzymskiego
  • Łyżeczka ziarenek gorczycy białej

Sposób przygotowania:

Domowa wędlina wg Koper
Mięso myjemy, jeżeli weźmiemy tak jak ja udziec z indyka, to należy usunąć kość i skórę i zawiązać mięso sznurkiem. Do dużego garnka wlewamy wodę. Dodajemy wszystkie przyprawy (sól, cukier, oba pieprze, majonez, czosnek, ziele angielskie, listki, kolendrę, kmin, gorczycę) mieszamy (zrobią się grudki z majonezu) i zaczynamy gotować. Do gotującego się płynu wkładamy mięso. Gotujemy 5 minut i wyłączamy palnik. Zostawiamy do ostygnięcia na całą noc. Rano znów zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Domowa wędlina wg Koper
Jeżeli kupimy ładny kawałek mięsa, np szynkę to nic nie musmy z nim robić, ale jak jest to jak u mnie udziec, to trzeba obwiązać sznurkiem.
Domowa wędlina wg Koper
Wszystkie skłądniki mieszamy w dużym garnku- i gotujemy w nim mięso

Tagi:

mięso indyk