slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 519]

Domowa zupa ogórkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na domową zupę ogórkową z własnych ogórków kiszonych. Taka zupa jest zdrowa i super rozgrzewa.

Domowa zupa ogórkowa

Składniki:

Domowa zupa ogórkowa

 

  • słoik ogórków kiszonych 0,9 l ( najlepiej domowych)
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 1 szkl śmietanki słodkiej 18%
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Domowa zupa ogórkowa
Do garnka wlewamy bulion i wstawiamy na mały gaz. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i myjemy.

Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do gotującego się bulionu. 

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do gotujących się ziemniaków. 

Ogórki wyjmujemy ze słoika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki odciskamy z nadmiaru płynu i dodajemy do gotujących się warzyw, które muszą być już miękkie. 

Gotujemy zupę aż ogórki będą miękkie. 

Śmietankę hartujemy gorącą zupą i wlewamy do garnka. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku. 

Podajemy gorącą.