kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 701]

Zupa pieczarkowa na bulionie wołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na zupę pieczarkową na bulionie wołowym. Zupa jest aromatyczna i smakuje rewelacyjnie. Polecam.

Zupa pieczarkowa na bulionie wołowym

Składniki:

Zupa pieczarkowa na bulionie wołowym

 

  • 5 szklanek wody
  • 30 dag szpondru wołowego z kością
  • 2 marchewki
  • mały kawałek selera
  • 1 mały por - jasna część
  • 25 dag pieczarek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 szklanka bardzo drobnego suchego makaronu
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1/8 łyżeczki curry
  • 1 łyżka śmietanki 30%

Dekoracja :

  • pokrojona natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa na bulionie wołowym
Do garnka wylewamy wodę, zagotowujemy. Mięso myjemy i wkładamy do gotującej się wody, zbieramy szumowiny. W międzyczasie obieramy i myjemy warzywa, kroimy.

Po 1godz i 30 minutach gotowania bulionu, wkładamy pokrojone warzywa. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.

Ugotowany bulion przelewamy na sitko i odmierzamy 1 L bulionu, wylewamy do garnka i dodajemy ugotowaną marchewkę i seler. Stawiamy na małym gazie i zagotowujemy.

Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki, wkładamy do bulionu i gotujemy przez 5 minut.

Dodajemy ugotowany makaron i śmietankę. Mięso obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy.

Natkę pietruszki kroimy na drobno i dekorujemy.