slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Domowe batony śniadaniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zapraszam na batony domowe idealne na śniadanie. Są one sycące a zarazem lekkie. Polecam z kubkiem mleka lub kakao.

Domowe batony śniadaniowe

Składniki:

Domowe batony śniadaniowe

 

  • 125 g mascarpone
  • 2 szkl płatków śniadaniowych kukurydzianych
  • 2 szkl płatków śniadaniowych kukurydzianych kakaowych
  • 3-4 łyżki syropu z agawy
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 garście mieszanki studenckiej
  • 2 wafle "oblaty"

Sposób przygotowania:

Domowe batony śniadaniowe
Rodzynki z mieszanki studenckiej kroimy na mniejsze części a orzechy siekamy.

Płatki kukurydziane i kakaowe mielimy i przesypujemy do miski.

Dodajemy wiórki kokosowe, syrop z agawy oraz mieszankę studencką i mascarpone.

Mieszamy dokładnie i wygniatamy ręką (umytą lub w rękawiczce), aż masa zacznie się kleić.

Jeden wafel układamy na dużym talerzu, na niego nakładamy delikatnie masę, staramy się nakładać równo. Przykładamy drugim waflem i lekko dociskamy. Na wierzchu kładziemy deskę drewnianą a na niej ciężką książkę i wstawiamy baton śniadaniowy w takiej formie do lodówki.

Na drugi dzień rano wyjmujemy baton śniadaniowy z lodówki i delikatnie tniemy go na 4 części.

Smacznego.