Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Domowe chipsy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosta, smaczna, ale mocno kaloryczna przekąska.

Domowe chipsy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe chipsy

 

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • przyprawy - wg uznania

Sposób przygotowania:

Domowe chipsy
Ziemniaki obrać, a następnie je umyć. Każdego ziemniaka pokroić w bardzo cienkie plasterki. Można to zrobić ostrym nożem, albo tak jak ja - za pomocą blendera z funkcją tartki. Ziemniaki lekko osuszyć papierowym ręcznikiem. W garnku lub frytkownicy rozgrzać mocno olej (dużą ilość). Plasterki ziemniaków wrzucać partiami do gorącego oleju i smażyć do zrumienienia (w stopniu jaki nam odpowiada). Usmażone ziemniaki wyjąć z oleju i odsączyć na papierowym ręczniku. Gotowe chipsy oprószyć solą. Można je też posypać ulubionymi przyprawami (ja posypałam je przyprawą grill ziołowy).
Domowe chipsy
Najpierw ziemniaki trzeba obrać i umyć.
Domowe chipsy
Następnie należy pokroić je w bardzo cienkie plasterki.
Domowe chipsy
Plasterki ziemniaków smażyć w głębokim oleju.
Domowe chipsy
Usmażone plasterki ziemniaków odsączyć na papierowym ręczniku.

Tagi:

przyprawy