Sposób przygotowania:
Domowe grahamki1.
Z drożdży, melasy i części ciepłej wody sporządzić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.
2.
Do miski wsypać obie mąki, otręby, sól i wyrośnięty zaczyn. Dodając resztę wody wymieszać, a następnie wyłożyć na blat i wyrobić zwarte, gładkie ciasto.
Uformować kulę i umieścić ją w natłuszczonej olejem misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.
Wyrośnięte ciasto krótko przerobić, podzielić na 8 równych części i uformować owalne bułeczki.
Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
4.
Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę i jeszcze ciepłe posmarować rozpuszczonym masłem.
SylaUla
edytaha
Dziękuję :)