edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Domowe grahamki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bułeczki upiekłam z dodatkiem mąki orkiszowej i otrąb owsianych. Mają wyrazisty smak i dość zwartą konsystencję. Z powodzeniem dają się mrozić.

Domowe grahamki

Składniki:

Domowe grahamki

 

  • 350 g mąki graham typ 1850
  • 150 g mąki orkiszowej typ 750
  • 25 g otrąb owsianych
  • 2 pełne łyżeczki drożdży suszonych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka melasy buraczanej
  • ok. 280 ml wody
  • masło do posmarowania wierzchu bułeczek
  • olej do posmarowania miski

Sposób przygotowania:

Domowe grahamki

1.

Domowe grahamki
Rozczyn można sporządzić również ze świeżych drożdży i użyć cukru zamiast melasy.

Z drożdży, melasy i części ciepłej wody sporządzić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.

2.

Domowe grahamki
Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej miski.

Do miski wsypać obie mąki, otręby, sól i wyrośnięty zaczyn. Dodając resztę wody wymieszać, a następnie wyłożyć na blat i wyrobić zwarte, gładkie ciasto.

Uformować kulę i umieścić ją w natłuszczonej olejem misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3.

Domowe grahamki
Z wyrośniętego ciasta uformować osiem bułeczek.

Wyrośnięte ciasto krótko przerobić, podzielić na 8 równych części i uformować owalne bułeczki.

Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

4.

Domowe grahamki
Można pominąć smarowanie bułeczek masłem, ale wówczas będą jaśniejsze i matowe.

Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę i jeszcze ciepłe posmarować rozpuszczonym masłem.


Tagi:

bułki