Grahamki z czosnkiem i bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Domowe grahamki są znacznie lepsze niż sklepowe, więc warto się pokusić i przygotować na weekendowe śniadanie.

Grahamki z czosnkiem i bazylią

Składniki:

Grahamki z czosnkiem i bazylią

 

  • 400 g mąki pszennej (typ 650)
  • 230 g mąki graham (typ 1850)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 białko
  • 20 g posiekanej bazylii
  • 10 g posiekanego czosnku
  • odrobina wody do posmarowania + dowolne ziarna do obsypania wierzchu

Sposób przygotowania:

Grahamki z czosnkiem i bazylią

ETAP 1:

Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier i mieszamy. Następnie wkruszamy drożdże, dodajemy białko, bazylię i czosnek. Wlewamy stopniowo wodę i wyrabiamy dokładnie ciasto. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ponownie zagniatamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części i formujemy z nich bułki. Każdą z nich układamy na blasze lekko posmarowanej olejem. Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch bułek wodą i posypujemy ulubionymi ziarnami. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni C.