grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Pieczona frittata z pomidorkami, fetą i pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczona frittata z pomidorkami, fetą i pesto z bazylii jest bardzo pyszną, niezwykle aromatyczną propozycją na rodzinne śniadanie.

Pieczona frittata z pomidorkami, fetą i pesto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczona frittata z pomidorkami, fetą i pesto

 

  • 6 jaj
  • 100 ml mleka
  • 100 g fety
  • 100 g ricotty
  • 40 g startego parmezanu
  • 10 pomidorków
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki pesto z bazylii
  • 10 listków bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczona frittata z pomidorkami, fetą i pesto

Przygotowanie masy jajecznej

Pieczona frittata z pomidorkami, fetą i pesto
Wykorzystane pesto z bazylii w przepisie powinno być dość gęste.

Przygotowanie masy jajecznej rozpoczynamy od ubicia jaj z ricottą i mlekiem. Do masy dodajemy starty parmezan, pesto z bazylii oraz drobno pokruszony ser feta. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Na koniec do masy dodajemy drobno pokrojone listki bazylii. Masę delikatnie mieszamy.

Pieczenie frittaty

Pieczona frittata z pomidorkami, fetą i pesto
Upieczona frittata powinna być złocista i puszysta.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

Masę jajeczną przelewamy do okrągłej formy do pieczenia o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Frittatę pieczemy ok. 10 minut, wyjmujemy z piekarnika. Na wierzchu frittaty układamy pomidorki, kontynuujemy pieczenie ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Tagi:

dania warzywa