Sposób przygotowania:
Pizza orkiszowa z brokułem i serami
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente. Osączyć i wystudzić.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. W rondelku rozgrzać olej i podsmażyć krótko czosnek. Następnie dodać pokrojone pomidory, chwilę pogotować. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Sos zredukować, doprawić do smaku.
Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę. Dodać sól i cukier i dokładnie wymieszać. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść elastyczne ciasto, gdyby było zbyt lepkie to podsypać nieco mąką. Gotowe ciasto odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść. Rozwałkować, u mnie mniej więcej na wielkość blaszki z piekarnika. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na brzegach ciasta w odstępach ułożyć małe kulki mozzarelli. Ciasto między kulkami zawinąć do środka tworząc taki wyższy brzeg aby kulki były opatulone ciastem i żeby nic nie wypłynęło w trakcie pieczenia. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Następnie ułożyć plastry mozzarelli oraz kawałki pokruszonego sera pleśniowego. Na serach ułożyć różyczki brokuła. Całość posypać startym serem żółtym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20 minut, funkcja góra-dół.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. W rondelku rozgrzać olej i podsmażyć krótko czosnek. Następnie dodać pokrojone pomidory, chwilę pogotować. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Sos zredukować, doprawić do smaku.
Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę. Dodać sól i cukier i dokładnie wymieszać. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść elastyczne ciasto, gdyby było zbyt lepkie to podsypać nieco mąką. Gotowe ciasto odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść. Rozwałkować, u mnie mniej więcej na wielkość blaszki z piekarnika. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na brzegach ciasta w odstępach ułożyć małe kulki mozzarelli. Ciasto między kulkami zawinąć do środka tworząc taki wyższy brzeg aby kulki były opatulone ciastem i żeby nic nie wypłynęło w trakcie pieczenia. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Następnie ułożyć plastry mozzarelli oraz kawałki pokruszonego sera pleśniowego. Na serach ułożyć różyczki brokuła. Całość posypać startym serem żółtym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20 minut, funkcja góra-dół.