alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Bułki grahamki bez polepszaczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne i pachnące grahamki, bo bez ulepszaczy i konserwantów. Domowe pieczywo coraz częściej u mnie gości.

Bułki grahamki bez polepszaczy

Składniki:

Bułki grahamki bez polepszaczy

 

  • 170 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 320 g mąki graham typ 1850
  • 315 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

Sposób przygotowania:

Bułki grahamki bez polepszaczy
Wszystkie składniki przekładamy do misy z miksera i wyrabiamy około 10 minut aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i uformować podłużne bułki. Ułożyć je na blachę wyłożoną matą silikonową lub papierem dopieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odłożyć na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piec 20 minut. Po upieczeniu przełożyć do wystudzenia na metalową kratkę.