Sposób przygotowania:
Bułeczki grahamki
Z niewielkiej ilości mąki, drożdży cukru i letniej wody robimy zaczyn, pozostawiamy do momentu aż zacznie pracować. Pozostałą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy sól, pozostałą wodę oraz zaczyn, zagniatamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, formujemy owalne bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone bułki układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, formujemy owalne bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone bułki układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do wyrośnięcia.