Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Domowe kapary wg Babcigramolki :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Owoce nasturcji maja korzenny smak, a zamarynowane doskonale zastępują kapary.

Domowe kapary wg Babcigramolki :

Składniki:

Domowe kapary wg Babcigramolki :

 

  • Składniki :
  • 6 szklanek owoców nasturcji ( młode, zielone – nie mogą zbrązowieć )( ok. 1 kg )
  • 2 łyżki soli
  • ½ szklanki octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 4 goździki
  • 2 owoce badianu ( anyż gwiazdkowy)
  • 1 łyżka miodu ( czubata – lub jak jest płynny to 2 )
  • po 1 suszonej papryczce chili na słoiczek
  • 3 szklanki wody ( + woda do obgotowania owoców nasturcji jakieś 1,5 litra )

 

Sposób przygotowania:

Domowe kapary wg Babcigramolki :
Przebrać owoce nasturcji odrzucając uszkodzone i zbrązowiałeowoce . Umyć na sicie . Zagotować wodę z solą . Wsypać nasturcję i blanszować 10 minut. Odcedzić .
Przygotować zalewę .Zagotować 3 szklanki wody z octem, cukrem, miodem, goździkami, badianem i trzymać gotująca się 5 minut.
Ułożyć w słoiczkach owoce nasturcji dodając do każdego słoika 1 suszoną papryczkę chili .Zalać gorąca zalewą . Zakręcić słoiczki i pasteryzować 15 minut.