Sposób przygotowania:
Domowe lody 3
Mleko podgrzej na wolnym ogniu. Dodaj do niego cukier i wymieszaj.Po rozpuszczeniu się cukru dodaj laskę wanilii. Aby aromat był mocniejszy przetnij ją na pół lub na więcej części wzdłuż korzenia. Całość podgrzej ciągle mieszając aż do czasu zagotowania.Po zagotowaniu ściągnij mleko z ognia i wyciągnij laski wanilii.W osobnej miseczce ubij żółtka i stopniowo dodaj mleko.Całość przelej do garnka i podgrzewaj na malutkim ogniu, aby masa zrobiła się gęsta. Aby mieszanina nie przywarła do garnka ciągle mieszaj.Odstaw całość na bok do ostygnięcia. Aby nie zrobił się kożuch garnek należy przykryć przykrywką.Gdy już masa ostygnie dodaj do niej śmietanki i dokładnie wymieszaj.Gdy całość będzie dobrze połączona to włóż wszystko do lodówki aż się schłodzi a następnie przełóż do zamrażalnika na około 6 godzin.