kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1016]

Domowe lody figowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na domowe, smaczne lody. Przygotowane z mleka zagęszczonego, śmietanki i fig. Takie lody są szybkie w przygotowaniu. Polecam.

Domowe lody figowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe lody figowe

 

  • 6 sporych fig
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 tubka mleka zagęszczonego słodzonego - 150 g
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Domowe lody figowe
Figi myjemy i kroimy na pół, wyjmujemy miąższ i wkładamy do kielicha blendera, wlewamy sok i blendujemy na mus.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystą masę, dodajemy mleczko i mieszamy. Następnie dodajemy mus figowy przez chwilę miksujemy.

Masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Mrozimy przez kilka godzin. Lody wyjmujemy z zamrażarki przed podaniem ok. 15 minut.
Domowe lody figowe
Miąższ z fig i sok cytrynowy blendujemy na gładką masę.
Domowe lody figowe
Mleczko zagęszczone dodajemy do ubitej śmietanki.
Domowe lody figowe
Do masy dodajemy przygotowany mus figowy.
Domowe lody figowe
Gotowe lody przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki.