Sposób przygotowania:
Lody waniliowe domowej robotyDwa rodzaje mleka ubić z cukrem, aż się rozpuści, dodać aromat waniliowy. Żółtka rozmieszać za pomocą widelca - dodać 1/2 szklanki mleka do nich - bardzo dobrze zamieszać. Przelewać do pozostałej, większej ilości mleka i szybko miksować. Masę przelać do garnka i gotować na małym ogniu - masa zmniejszy objętość, ale to jest naturalny proces. Gotować dość długo, aby mieć pewność, że żółtka nie są surowe :D Jestem przewrażliwiona na tym punkcie ;) Jak masa zrobi się naprawdę ciepła, będzie parować, to gotować jeszcze jakieś 15 minut , nie zapominając o mieszaniu! Uważać również, żeby masy nie doprowadzić do wrzenia. Garnek włożyć do miski z zimną wodą. Ubijamy mikserem - masa trochę się spieni i też szybciej ostygnie. Jak już będzie letnia, wkładamy do zamrażalnika. Po 1h wyciągamy, ubijamy mikserem, dość długo - nawet 15-20 minut . Masa powinna powiększyć swoją objętość. Znów włożyć do zamrażalnika, teraz na ok. 2h. Znów zmiksować masę - kolejne 15 minut. Na tym zakończymy miksowanie. Odkładamy lody do zamrażalnika i czekamy, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji. Podczas miksowania po lekkim zmrożeniu masy można dodać np. trochę bakalii, orzechy albo inne dodatki.
Legumina jest pyszna, ale co powiecie na Domowe lody waniliowe? Przepis tu! >>>>