Sposób przygotowania:
Orzeszkowe ciasteczka
Białka oddzielić od żółtek następnie ubić na sztywno. Przesianą mąkę razem z sodą wymieszać z masłem, solą oraz żółtkami. Dodać pianę z białek delikatnie połączyć z masą. Na koniec dodać ocet. Zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
Formę do pieczenia orzeszków dobrze rozgrzać a następnie nakładać ciasto do otworów (ja sobie robię z ciasta kulki które następnie wkładam do foremki).
Foremkę zamknąć i mocno docisnąć, a następnie ułożyć na ogniu i piec do 3 - 4 min obracając z jednej strony na drugą.
Po upieczeniu orzeszki wyjąć, wystudzić i napełnić kremem, nakryć drugą połówką delikatnie zlepiając.
Krem:
Orzechy mielimy i mieszamy z kakao. Zagotowujemy mleko następnie zalewamy nim przygotowane orzechy mieszamy a następnie studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę dodając porcjami orzechy z mlekiem. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Ciasteczka możemy również napełniać Nutellą,
Formę do pieczenia orzeszków dobrze rozgrzać a następnie nakładać ciasto do otworów (ja sobie robię z ciasta kulki które następnie wkładam do foremki).
Foremkę zamknąć i mocno docisnąć, a następnie ułożyć na ogniu i piec do 3 - 4 min obracając z jednej strony na drugą.
Po upieczeniu orzeszki wyjąć, wystudzić i napełnić kremem, nakryć drugą połówką delikatnie zlepiając.
Krem:
Orzechy mielimy i mieszamy z kakao. Zagotowujemy mleko następnie zalewamy nim przygotowane orzechy mieszamy a następnie studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę dodając porcjami orzechy z mlekiem. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Ciasteczka możemy również napełniać Nutellą,
gosia56
BozenaMatuszczyk
Tak są bardzo smaczne.;)
gusia1000