BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Orzeszkowe ciasteczka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne wręcz rozpływające się ciasteczka orzechowe. Ciasteczka robi się bardzo szybko ale również szybko znikają z talerza.

Orzeszkowe ciasteczka

Składniki:

Orzeszkowe ciasteczka

 

  • mąka 3 szkl,
  • cukier około 1/2 szkl,
  • masło 1 kostka,
  • jajka 2 szt,
  • ocet 1 łyżka,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,

 

Sposób przygotowania:

Orzeszkowe ciasteczka
Białka oddzielić od żółtek następnie ubić na sztywno. Przesianą mąkę razem z sodą wymieszać z masłem, solą oraz żółtkami. Dodać pianę z białek delikatnie połączyć z masą. Na koniec dodać ocet. Zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.

Formę do pieczenia orzeszków dobrze rozgrzać a następnie nakładać ciasto do otworów (ja sobie robię z ciasta kulki które następnie wkładam do foremki).

Foremkę zamknąć i mocno docisnąć, a następnie ułożyć na ogniu i piec do 3 - 4 min obracając z jednej strony na drugą.

Po upieczeniu orzeszki wyjąć, wystudzić i napełnić kremem, nakryć drugą połówką delikatnie zlepiając.

Krem:

Orzechy mielimy i mieszamy z kakao. Zagotowujemy mleko następnie zalewamy nim przygotowane orzechy mieszamy a następnie studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę dodając porcjami orzechy z mlekiem. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Ciasteczka możemy również napełniać Nutellą,