Sposób przygotowania:
Markizy guziczki wg DiKrem:
Masło i cukier utrzeć do białości.
Dokładnie wymieszać z mlekiem w proszku, cukrem i na końcu z sokiem cytrynowym.
Schłodzić w lodówce na czas upieczenia ciastek.
Ciasto:
Cukier połączyć z masłem a następnie z jakiem.
Masę wymieszać z suchymi składnikami.
Efekt guziczków:
Ciasto rozwałkować na około 3 mm a szklanką powycinać koła.
Powinno wyjść 40 ciastek.
W połowie z nich - korkiem od butelki odcisnąć kółeczka a za pomocą słomki zrobić dziurki guziczków. To będzie góra ciastek.
Pieczenie i składanie:
Ciastka poukładać na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Piec 10 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu na ciasteczka bez otworów wyłożyć krem a drugą częścią przykryć.
Jagoda.L
Di bloguje