Sposób przygotowania:
Anyżkowe markizy z powidłamiETAP 1:
Ciasto:
Miód, masło i cukier, podgrzać w garnku mieszać aż wszystko się połączy, zdjąć z ognia wystudzić.
Do zimnej masy dodać szczyptę soli, przyprawę do piernika, mielony anyżek, wsypać sodę, dodać skórkę pomarańczową, połączyć z jajkami i wymieszać łyżką. Na stolnicę wysypać mąkę wymieszać z mieszanką korzenną, zagnieść ciasto, okręcić w folię i odstawić do schłodzenia na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.
ETAP 2:
Po leżakowaniu ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra, literatką wyciąć jednakowe kółka. Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 15 minut w temp 180*c.
ETAP 3:
Po upieczeniu wystudzić.
ETAP 4:
Połowę zimnych ciasteczek polukrować wg uznania, gdy lukier dobrze zastygnie dekorować dowolnie złotym pisakiem żelowym.
Drugą połowę ciastek posmarować powidłami, przykryć ciasteczkami z lukrem udekorować złotym pisakiem.
Smacznego!
lukrowanepierniczki