2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Anyżkowe markizy z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche korzenne ciasteczka o smaku anyżku, przełożone powidłami śliwkowymi to prawdziwa kwintesencja świąt są urocze i przepyszne.

Anyżkowe markizy z powidłami

Składniki:

Anyżkowe markizy z powidłami

 

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag miodu naturalnego
  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 1/3 łyżeczki mielonego anyżku
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
  • Szczypta soli

 

  • Słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia
  • Lukier do dekoracji
  • złoty pisak żelowy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Anyżkowe markizy z powidłami

ETAP 1:

Anyżkowe markizy z powidłami
z podanych składników wyrobić korzenne ciasto

Ciasto:
Miód, masło i cukier, podgrzać w garnku mieszać aż wszystko się połączy, zdjąć z ognia wystudzić.
Do zimnej masy dodać szczyptę soli, przyprawę do piernika, mielony anyżek, wsypać sodę, dodać skórkę pomarańczową, połączyć z jajkami i wymieszać łyżką. Na stolnicę wysypać mąkę wymieszać z mieszanką korzenną, zagnieść ciasto, okręcić w folię i odstawić do schłodzenia na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.

ETAP 2:

Anyżkowe markizy z powidłami
ciasto rozwałkować ułożyć na blasze i upiec

Po leżakowaniu ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra, literatką wyciąć jednakowe kółka. Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 15 minut w temp 180*c.

ETAP 3:

Anyżkowe markizy z powidłami
upieczone pierniczki dokładnie wystudzić

Po upieczeniu wystudzić.

ETAP 4:

Anyżkowe markizy z powidłami
zimne przełożyć i udekorować lukrem smacznego

Połowę zimnych ciasteczek polukrować wg uznania, gdy lukier dobrze zastygnie dekorować dowolnie złotym pisakiem żelowym.
Drugą połowę ciastek posmarować powidłami, przykryć ciasteczkami z lukrem udekorować złotym pisakiem.
Smacznego!