Sposób przygotowania:
Domowe oponki serowe
Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę,dodajemy cukier waniliowy,przeciśnięty przez praskę ser biały i dokładnie siekamy ze sobą nożem.Następnie dodajemy śmietanę,żółtka,sodę i ocet i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 c, a następnie szklanką wycinamy kółka a w nich np kieliszkiem małe dziurki na środku. Przygotowane krążki układamy np na deseczce oprószonej mąkę ,gdy przygotujemy już wszystkie krążki pieczemy je na rozgrzanym tłuszczu ( wrzucamy na rozgrzany tłuszcz) i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone oponki wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po lekkim ostudzeniu oponki opruszamy cukrem pudrem lub lukrujemy.