pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Domowe oponki serowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwe w przygotowaniu domowe serowe oponki,,delikatne i puszyste.Idealne dla dzieci na podwieczorek jak i dla dorosłych do kawki :) Polecam i smacznego życzę :)

Domowe oponki serowe  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowe oponki serowe

 

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg sera białego
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu lub wódki
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 l oleju lub smalcu do smaqżenia

 

  • cukier puder do opruszenia lub lukier do polukrowania

Sposób przygotowania:

Domowe oponki serowe
Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę,dodajemy cukier waniliowy,przeciśnięty przez praskę ser biały i dokładnie siekamy ze sobą nożem.Następnie dodajemy śmietanę,żółtka,sodę i ocet i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 c, a następnie szklanką wycinamy kółka a w nich np kieliszkiem małe dziurki na środku. Przygotowane krążki układamy np na deseczce oprószonej  mąkę ,gdy przygotujemy już wszystkie krążki pieczemy je na rozgrzanym tłuszczu ( wrzucamy na rozgrzany tłuszcz) i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone oponki wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po lekkim ostudzeniu oponki opruszamy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Domowe oponki serowe
Etap 1 Mąkę,cukier przesiewamy ,dodajemy przeciśnięty przez praskę ser i pozostałe składniki i zagniatamy ciasto
Domowe oponki serowe
Etap 2 Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 1,5 cm i wykrawamy krążki a w nich dziurki na środku
Domowe oponki serowe
Etap 3 Przygotowane króżki z dziurkami smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor

Tagi:

sery ser oponki.