Sposób przygotowania:
Ekspresowa kostka orzechowa bez pieczeniaKrem:
Uprzednio zmielone orzechy należy zalać mlekiem oraz mieszając zagotować, aby mleko wchłonęło w orzechy.
Mieszankę zdjąć z palnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Następnie miękkie masło z cukrem pudrem zmiksować do białości i partiami połączyć z masą orzechową.
Na końcu opcjonalnie dodać ekstrakt z wanilii lub alkohol.
Składanie ciasta:
Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia umieścić herbatniki, połowę masy orzechowej, herbatniki, resztę masy i znowu ciastka.
Wierzch całości posmarować kremem czekoladowym lub polać polewą, a następnie posypać kawałkami orzechów.
Chłodzenie:
Ciasto wstawić do lodówki- najlepiej przez całą noc, aby herbatniki stały się bardziej miękkie.
SylaUla