Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1102]

Ekspresowa kostka orzechowa bez pieczenia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Herbatniki przełożone grubą warstwą kremu maślano-orzechowego i czekolada tworzą świetne połączenie.

Ekspresowa kostka orzechowa bez pieczenia

Składniki:

Ekspresowa kostka orzechowa bez pieczenia

Forma o wymiarach 20 x 20 cm, krem:

  • 200 g obranych orzechów włoskich
  • 200 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/dowolny alkohol (opcjonalnie)

Wierzch:

  • 4-5 łyżek kremu czekoladowego/polewa czekoladowa
  • 2 garście obranych orzechów włoskich

Ponadto:

  • około 180 g herbatników

Sposób przygotowania:

Ekspresowa kostka orzechowa bez pieczenia

Krem:

Ekspresowa kostka orzechowa bez pieczenia
Wszystkie składniki kremu powinny być dokładnie połączone.

Uprzednio zmielone orzechy należy zalać mlekiem oraz mieszając zagotować, aby mleko wchłonęło w orzechy.

Mieszankę zdjąć z palnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Następnie miękkie masło z cukrem pudrem zmiksować do białości i partiami połączyć z masą orzechową.

Na końcu opcjonalnie dodać ekstrakt z wanilii lub alkohol.

Składanie ciasta:

Ekspresowa kostka orzechowa bez pieczenia
Na wierzchu ciasta można użyć kremu lub polewy czekoladowej.

Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia umieścić herbatniki, połowę masy orzechowej, herbatniki, resztę masy i znowu ciastka.

Wierzch całości posmarować kremem czekoladowym lub polać polewą, a następnie posypać kawałkami orzechów.

Chłodzenie:

Ekspresowa kostka orzechowa bez pieczenia
Podczas chłodzenia herbatniki powinny zmięknąć.

Ciasto wstawić do lodówki- najlepiej przez całą noc, aby herbatniki stały się bardziej miękkie.