Sposób przygotowania:
Domowe pączki z marmoladą
1.Drożdże dokładnie rozcieramy z odrobiną ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki.Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. 2.W tym czasie ucieramy żółtka,jajko z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. 3.Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,utarte jajka,szczyptę soli,łyżkę octu i stopniowo wlewamy ciepłe mleko,zagniatamy ciasto.Pod koniec dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy. 4.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny,żeby ciasto wyrosło. 5.Wyrośnięte ciasto wałkujemy ,szklanką wykrawamy krążki i na każdy nakładamy porcje marmolady,przykrywamy drugim krążkiem i za pomocą mniejszej szklanki wycinamy pączki. 6.Pączki układamy na stolnicy posypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia, w cieple na około 30 minut. 7.Na rozgrzanym oleju smażmy pączki,po kilka minut z każdej strony.Upieczone osączamy na papierowym ręczniku. 8.Na koniec pączki oprószamy cukrem pudrem.