Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Domowe pączki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Sprawdzony już wiele razy przepis na pączki.Wychodzą bardzo puszyste.Do pączków używamy marmolady o ulubionym smaku.

Domowe pączki z marmoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe pączki z marmoladą

 

  • 1 kg mąki tortowa
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag drożdży
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 6 żółtek
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu

 

  • dodatkowo:
  • mąka do podsypania
  • cukier puder do posypania pączków
  • dowolna twarda marmolada
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Domowe pączki z marmoladą
1.Drożdże dokładnie rozcieramy z odrobiną ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki.Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. 2.W tym czasie ucieramy żółtka,jajko z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. 3.Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,utarte jajka,szczyptę soli,łyżkę octu i stopniowo wlewamy ciepłe mleko,zagniatamy ciasto.Pod koniec dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy. 4.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny,żeby ciasto wyrosło. 5.Wyrośnięte ciasto wałkujemy ,szklanką wykrawamy krążki i na każdy nakładamy porcje marmolady,przykrywamy drugim krążkiem i za pomocą mniejszej szklanki wycinamy pączki. 6.Pączki układamy na stolnicy posypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia, w cieple na około 30 minut. 7.Na rozgrzanym oleju smażmy pączki,po kilka minut z każdej strony.Upieczone osączamy na papierowym ręczniku. 8.Na koniec pączki oprószamy cukrem pudrem.
Domowe pączki z marmoladą
Ciasto wałkujemy i wykrawamy pączki z marmoladą.