ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 241]

Domowe pyzy z pasztetem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli w lodówce zalega kawałek pasztetu, można go wykorzystać robiąc pyszne pyzy. Podane np. z brokułami i przeszkloną cebulką smakują wyśmienicie.

Domowe pyzy z pasztetem

Składniki:

Domowe pyzy z pasztetem

 

 

  • ok 400 g pasztetu

 

 

  • brokuły

Sposób przygotowania:

Domowe pyzy z pasztetem

ETAP 1:

1.
Pasztet rozdrobnić widelcem. Dodać troszkę gorącej wody i wyrobić mięso, żeby powstała dość luźna masa.

2.
Ziemniaki ugotować. Przestudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać obie mąki, jajka i wyrobić ciasto. Podzielić na części i zrobić wałki. Wałki pokroić i zrobić kulki. Kulki spłaszczać i nakładać pasztet.

Zalepiać ciasto i robić ponownie kulki. Gotowe pyzy gotować w osolonej wodzie do chwili wypłynięcia. Wykładać łyżką cedzakową na półmisek.

3.
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowy. Pyzy podawać ciepłe z cebulką i np. z brokułami. Smacznego.

Tagi:

pyzy obiad danie