kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pyzy z sosem myśliwskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyzy z sosem myśliwskim są bez wątpienia smakiem mojego dzieciństwa. Kojarzą mi się z rodzinnymi wyjściami do baru mlecznego. Są szybki i łatwe w przygotowaniu, a do tego przepyszne.

Pyzy z sosem myśliwskim

Składniki:

Pyzy z sosem myśliwskim

 

  • Pyzy drożdżowe na parze

 

  • Duża biała cebula
  • 6-8 kiszonych ogórków
  • 3 szt. kiełbasy wiejskiej
  • Przecier pomidorowy 200g
  • Pomidory krojone pelatti 400g
  • Sól, pieprz czarny, ostra papryka, cukier, lubczyk
  • Łyżka oliwy
  • Łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Pyzy z sosem myśliwskim
W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, gdy jest już ciepła dodajemy łyżkę masła. Cebule kroimy w piórka i szklimy na tłuszczu. Kiełbasy kroimy w słupki i dodajemy do cebuli. Przesmażamy. Ogórki kroimy w słupki. Do kiełbasy i cebuli dodajemy pomidory pellati i przecier pomidorowy. Dolewamy nieco wody tak, aby powstał gesty sos. Dodajemy pokrojone ogórki. Gotujemy razem około 10 minut. Doprawiamy do smaku, lubczykiem, ostra papryką, czarnym pieprzem, sola i cukrem. Pyzy gotujemy na parze. Polewamy obficie sosem, dekorujemy zieleniną.