Sposób przygotowania:
Pyzy z mięsem wg przejs
Pół kilograma ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pozostałe ziemniaki gotujemy, po czym ostudzone mielimy lub przeciskamy przez praskę. Starte ziemniaki odciskamy z soku i mieszamy z ugotowanymi ziemniakami oraz jajkiem i mąką. Wyrabiamy starannie ciasto, podsypując je mąką. Mięso podduszamy na łyżeczce masła, wraz z cebulą. Dodajemy przyprawy. Studzimy. Kiedy mięso będzie już niezbyt gorące, dodajemy do niego bułkę tartą oraz jajko. Mieszamy by powstała jednolita masa. Odrywamy ciasto po kawałku, kładziemy na to mięso (wielkości orzecha włoskiego), zlepiamy i formujemy zgrabną kulkę. Zagotowujemy wodę, solimy ją. Wrzucamy nasze pyzy na wrzątek i gotujemy 12-14 minut od wypłynięcia. Po wyjęciu posypujemy podsmażona cebulką.