Sposób przygotowania:
Domowe sushi z nutą sezamu-futomaki
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Do gotującej się wody w wsypujemy ryż i dodajemy olej kokosowy. Ryż gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie odstawiamy na 15 min nie zdejmując pokrywki tak, aby ryż wchłonął całą wodę. Po tym czasie dodajemy sos sojowy i sezam i mieszamy. Odstawiamy ryż aby przestygł.
Na macie bambusowej kładziemy płat nori i na nim wykładamy równą warstwą ryż-zostawiamy ok. 2 cm pustego nori( w tym miejscu skleimy sushi). Mniej więcej w połowie ryżu układamy kawałki łososia, na rybie kładziemy ogórka i za pomocą maty bambusowej zwijamy nasze sushi w roladkę.
Nori, które zostało puste delikatnie smarujemy wodą i doklejamy sushi.
Kroimy na 6-8 kawałków.
Na macie bambusowej kładziemy płat nori i na nim wykładamy równą warstwą ryż-zostawiamy ok. 2 cm pustego nori( w tym miejscu skleimy sushi). Mniej więcej w połowie ryżu układamy kawałki łososia, na rybie kładziemy ogórka i za pomocą maty bambusowej zwijamy nasze sushi w roladkę.
Nori, które zostało puste delikatnie smarujemy wodą i doklejamy sushi.
Kroimy na 6-8 kawałków.