Sposób przygotowania:
Domowe wędliny wędzoneETAP 1:
Mięso umyć i osuszyć. Przygotować sos do namoczenia mięsa. Wodę wlać do dużej miski i wsypać sól. Mieszać aż się rozpuści. Następnie wsypać saletrę i również mieszać do rozpuszczenia.
Do tak przygotowanej zalewy włożyć mięso i odstawić w chłodne miejsce o temperaturze ok 5 stopni C na 2 tygodnie. Następnie mięso wyjąć z zalewy i powiązać sznurkiem.
Mięso powiesić w wędzarni i wędzić ok. 3 godziny. Uwędzone mięsa wyjąć i włożyć do dużego garnka. Wlać tyle wody aby zakryć mięso. Dodać przyprawy i parzyć ok. 20 minut od zagotowania wody. Wystudzić w tej wodzie a następnie wyjąć i odsączyć.
Przechowywać w lodówce.