WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Domowe wędliny wędzone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szynki, baleron czyli karkówka i boczek wędzone w domowej wędzarni, moczone wcześniej w sosie przez 2 tygodnie.

Domowe wędliny wędzone Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowe wędliny wędzone

 

  • 3 szynki, 2 karkówki, 1 boczek (ok. 10kg łącznie)
  • Ok. 10-12l wody
  • Ok. 1kg soli
  • 1 płaska łyżeczka saletry spożywczej
  • Kilka listków laurowych
  • 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżka ziaren jałowca

Sposób przygotowania:

Domowe wędliny wędzone

ETAP 1:

Mięso umyć i osuszyć. Przygotować sos do namoczenia mięsa. Wodę wlać do dużej miski i wsypać sól. Mieszać aż się rozpuści. Następnie wsypać saletrę i również mieszać do rozpuszczenia.

Do tak przygotowanej zalewy włożyć mięso i odstawić w chłodne miejsce o temperaturze ok 5 stopni C na 2 tygodnie. Następnie mięso wyjąć z zalewy i powiązać sznurkiem.

Mięso powiesić w wędzarni i wędzić ok. 3 godziny. Uwędzone mięsa wyjąć i włożyć do dużego garnka. Wlać tyle wody aby zakryć mięso. Dodać przyprawy i parzyć ok. 20 minut od zagotowania wody. Wystudzić w tej wodzie a następnie wyjąć i odsączyć.

Przechowywać w lodówce.

Domowe wędliny wędzone
Wędlina po odlaniu wody w której się parzyła
Domowe wędliny wędzone
uwędzona wędlina zalana wodą z przyprawami do parzenia
Domowe wędliny wędzone
uwędzone wędliny jeszcze ciepłe wyjęte z wędzarni