SUPERPRZEPIS

Domowa wędlina z indyka z zielonym groszkiem

  • 3
  • ewaeu
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Domowa wędlina z indyka z zielonym groszkiem Więcej zdjęć (3)

Domowa wędlina zawsze najsmaczniejsza. Wiemy co jemy. Zielony groszek jest dodatkowym smacznym składnikiem.

Składniki:

Domowa wędlina z indyka z zielonym groszkiem

 

  • 800 g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 150 g sera tartego mozzarella
  • 200 g zielonego groszku ( mój mrożony )
  • 1/2 łyżeczki soli peklowej
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżeczka żelatyny
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Domowa wędlina z indyka z zielonym groszkiem

ETAP 1:

Mięso przełożyć do miseczki. Do mielonego mięsa dodać sól peklową i wodę. Dokładnie mięso wyrobić. Najlepiej ręką.

Wstawić do lodówki na ok 2 godz.

Następnym krokiem jest dodanie sera mozzarella, pieprzu kolorowego, papryki mielonej, żelatyny, oleju. Ponownie trzeba wyrobić mięso. Na końcu dodać mrożony groszek zielony. Pomieszać.

W szynkowarze umieścić woreczek do pieczenia mięsa. Wypełnić szynkowar masą mięsną. Kolejne porcje lekko dociskać.

Zakręcić woreczek i zamknąć szynkowar. Wstawić do garnka z wodą i gotować na wolnym ogniu ok. 2 godz.

Po wystudzeniu szynkowara umieścić go w lodówce na cała noc. Żeby wyjąć mięso wystarczy zanurzyć szynkowar w ciepłej wodzie.

Wypakować wędlinę z woreczka, kroić i zajadać.

Smacznego.

Domowa wędlina z indyka z zielonym groszkiem
Mięso, ser, przyprawy - składniki przed wymieszaniem
Domowa wędlina z indyka z zielonym groszkiem
Dodatkowy składnik - mrożony zielony groszek