Sposób przygotowania:
Korzenny dżem dyniowo-banananowy
Słoiki myjemy i wyparzamy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 15 minut.
Dynię wydrążamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Banana obieramy i kroimy w plasterki.
Do garnka o grubym dnie wkładamy owoce i podlewamy niewielką ilością wody żeby się nie przypalały. Dodajemy około ½ szklanki cukru oraz przyprawy: cynamon i imbir i wolno smażymy na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji dżemu.
W razie potrzeby dosładzamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut.
Przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.
Dynię wydrążamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Banana obieramy i kroimy w plasterki.
Do garnka o grubym dnie wkładamy owoce i podlewamy niewielką ilością wody żeby się nie przypalały. Dodajemy około ½ szklanki cukru oraz przyprawy: cynamon i imbir i wolno smażymy na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji dżemu.
W razie potrzeby dosładzamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut.
Przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.
cherry