kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 895]

Korzenny dżem dyniowo-banananowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dynia doskonale łączy się smakiem z różnymi owocami. Banan dodaje jej słodyczy i charakterystycznego aromatu a korzenne przyprawy świetnie podkreślają smak.

Korzenny dżem dyniowo-banananowy

Składniki:

Korzenny dżem dyniowo-banananowy

podstawowe

Sposób przygotowania:

Korzenny dżem dyniowo-banananowy
Słoiki myjemy i wyparzamy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 15 minut.

Dynię wydrążamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Banana obieramy i kroimy w plasterki. 

Do garnka o grubym dnie wkładamy owoce i podlewamy niewielką ilością wody żeby się nie przypalały. Dodajemy około ½ szklanki cukru oraz przyprawy: cynamon i imbir i wolno smażymy na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji dżemu. 

W razie potrzeby dosładzamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut.

Przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.