WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Dżem porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dżem porzeczkowy z czerwonych i czarnych porzeczek. Kest lekko kwaskowy, z tylko lekko rozgniecionymi owocami. Idealny do przekładania ciast czy tortów.

Dżem porzeczkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem porzeczkowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem porzeczkowy

ETAP 1:

Owoce umyć i pozbawić szypułek. Porzeczki wrzucić do garnka i lekko rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków. Wsypać żelfix i wymieszać go z owocami. Zagotować. Dodać cukier kryształ i dalej gotując na małym ogniu mieszać aż owoce zaczną gęstnieć.

Gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem. Wystudzić w tej pozycji a następnie schować do spiżarni.

Dżem porzeczkowy
Dżem porzeczkowy w słoiku po zawekowaniu i zgestnieniu