slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 648]

Domowa wędlina na kanapki w glazurze miodowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną i aromatyczną szynkę pieczoną w glazurze miodowej. Taka domowa wędlina jest prosta w przygotowaniu a jak smakuje... Polecam.

Domowa wędlina na kanapki w glazurze miodowej

Składniki:

Domowa wędlina na kanapki w glazurze miodowej

 

  • kawałek szynki (ok. 1 kg)
  • marynata: 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Domowa wędlina na kanapki w glazurze miodowej
Mięso myjemy i osuszamy.

Składniki na marynatę mieszamy razem i nakładamy na mięso. Całe mięso pokrywamy marynatą, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na 3 godz. 
Po tym czasie przekładamy szynkę do małego naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą i przykrywamy przykrywką. Wstawiamy mięso do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni. 

Najpierw pieczemy przez 40 minut pod przykryciem a potem 40 minut bez przykrycia. 

Kroimy dopiero zimne.Smacznego.