Sposób przygotowania:
Domowa wędlina z czosnkiem niedźwiedzimETAP 1:
Mięso mielone, na gulasz i boczek przełożyć do salaterki. Dodać zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, żelatynę, wodę i sól. Wszystko dobrze pomieszać i dokładnie wyrabiać ręcznie kilka minut. Pozostawić w lodówce na ok 30 min.
W szynkowarze umieścić woreczek do pieczenia mięsa. Mięso przełożyć do szynkowara porcjami. Każdą porcję lekko dociskać.
Woreczek zakręcić i zamknąć szynkowar. Wstawić do garnka z gotującą się wodą. Zmniejszyć gaz do minimum i parzyć mięso ok. 1,5 godziny. Wyjąć szynkowar z garnka i schłodzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Żeby mięso łatwo wyjąc z szynkowara trzeba polać go ciepłą wodą. Po wyjęciu usunąć woreczek i kroić mięso na plastry. Smacznego.
BozenaMatuszczyk