ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Domowa wędlina z czosnkiem niedźwiedzim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wiadomo, że domowa najlepsza. Wiemy co jemy. Staram się urozmaicać te domowe wędliny różnymi dodatkami. Tym razem był to czosnek niedźwiedzi, który dobrze się sprawdził.

Domowa wędlina z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

Domowa wędlina z czosnkiem niedźwiedzim

 

Sposób przygotowania:

Domowa wędlina z czosnkiem niedźwiedzim

ETAP 1:

Mięso mielone, na gulasz i boczek przełożyć do salaterki. Dodać zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, żelatynę, wodę i sól. Wszystko dobrze pomieszać i dokładnie wyrabiać ręcznie kilka minut. Pozostawić w lodówce na ok 30 min.

W szynkowarze umieścić woreczek do pieczenia mięsa. Mięso przełożyć do szynkowara porcjami. Każdą porcję lekko dociskać.

Woreczek zakręcić i zamknąć szynkowar. Wstawić do garnka z gotującą się wodą. Zmniejszyć gaz do minimum i parzyć mięso ok. 1,5 godziny. Wyjąć szynkowar z garnka i schłodzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Żeby mięso łatwo wyjąc z szynkowara trzeba polać go ciepłą wodą. Po wyjęciu usunąć woreczek i kroić mięso na plastry. Smacznego.