patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Domowe Yorkshire pudding

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne danie prosto z Anglii. Idealne dla każdego miłośnika nie tylko tej kuchni. Robie je często a pokochałam kiedy mieszkałam w Anglii.

Domowe Yorkshire pudding

Składniki:

Domowe Yorkshire pudding

Składniki na same yorkshire pudding

Sposób przygotowania:

Domowe Yorkshire pudding
Do miski wsypuję suche składniki a następnie mokre. Dokładnie mieszam mikserem ( ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego). Foremki do muffinem smaruję olejem lub masłem najlepiej by na dnie widać było olej ok 1/3 łyżeczki.

Foremki wkładam do piekarnika i mocno rozgrzewam do ok 230 stopni tak by ten olej był wrzący. Foremkę wyciągam ( nie wyłączam piekarnika) a następnie przelewam ciasto do każdej foremki na wysokość ok 2/3 . Wkładam do piekarnika i piekę ok 10-12 min w 230 stopniach.

Yorkshire pudding powinny być chrupiące i złote z zewnątrz a miękkie w środku. Ja podaje je z różnymi farszami ale idealnie nadają się z sosami (zamiast kasz czy ziemniaków).

Podane proporcje są na ok 10-12 sztuk małych puddingów. Smacznego.

Tagi:

przystawki