CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Babeczki mój Yorkshire pudding

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W Anglii najczęściej podają je z mięsnymi sosami, ja uwielbiam je z masłem czekoladowym własnej produkcji.

Babeczki mój Yorkshire pudding

Składniki:

Babeczki mój Yorkshire pudding

 

Sposób przygotowania:

Babeczki mój Yorkshire pudding
Foremki babeczkowe z kominem napełniamy sporą ilość oleju - na dnie powinna być widoczna warstwa tłuszczu. pędzelkiem rozprowadzamy go po foremce. Włączamy piekarnik, wstawiamy foremki i nagrzewamy do 180 C. W tym czasie robimy ciasto.

Do wysokiego pojemnika z najlepiej dzióbkiem wbijamy jajko, dolewamy 1/2 mleka, solimy. Całość bardzo dobrze ubijamy. Następnie dodajemy mąkę i resztę mleka. Ponownie dobrze ubijamy ( to ważna czynność).

Do mocno nagrzanych foremek, szybciutko wlewamy ciasto do 3/4 ich wysokości. Warstwa oleju powinna skwierczeć przy nalewaniu.

Natychmiast blaszkę wstawiamy znów do piekarnika na ok.25-35 min.

Babeczki będę gotowe gdy podwoją swoją objętość.