WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Domowe zapiekanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekanki z pieczarkami i serem to szybkie i tanie danie, które kojarzymy z jedzeniem ulicznym z budki, ale które łatwo przygotować w domu.

Domowe zapiekanki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowe zapiekanki

 

  • 2 pół bagietki lub 4 kajzerki
  • 250 g pieczarek
  • 1 nieduża cebula
  • ok. 200 g żółtego sera (u mnie gouda)
  • sól, pieprz
  • masło

Sposób przygotowania:

Domowe zapiekanki

ETAP 1:

Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Zeszklić na nim cebulkę a następnie dodać pieczarki. Smażyć kilka minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Bułki przekroić wzdłuż. Na każdą bułkę nałożyć porcję pieczarek i równo rozłożyć. Bułki wstawić do piekarnika. Piec kilka minut, najlepiej na pieczeniu od góry w temp. ok. 200 stopni.

Po tym czasie posypać zapiekanki startym żółtym serem i ponownie wstawić do piekarnika. Piec aż ser się rozpuści.

Upieczone zapiekanki polać ketchupem.

Domowe zapiekanki
Domowe zapiekanki z pieczarkami wyjęte z piekarnika
Domowe zapiekanki
Domowe zapiekanki z pieczarkami przed pieczeniem